У Словенији је у задњих 24 сата урађено 2.247 тестова на коронавирус, а потврђене су 82 нове заразе коронавирусом, што је 35 случајева више него претходни дан, када је направљено 1100 тестова, објавила је у уторак словенска влада, која ће послијеподне размотрити нове приједлоге епидемиолога у борби против Ковида-19.

У болницама се тренутно од заразе коронавирусом лијечи 50 пацијената, 10 међу њима је на интензивној њези, већином су на респиратору, објавило је министарство здравства, преноси Хина.

Укупни број потврђених инфекција од почетка епидемије повећао се на 3.831, у задња 24 сата није било нових смртних случајева па број преминулих остаје 135. Активних случајева заразе је око 900.

Повећани број дневних зараза у задње вријеме забрињава словенске епидемиологе па ће о њиховим приједлозима како смањити други вал епидемије поподне одлучивати влада.

Гласноговорник владе Јелко Кацин најавио је у уторак на конференцији за новинаре како ће се због повећаног броја хоспитализација ускоро отворити и четврта Ковид болница, за што су већ у тијеку припреме. Додао је да данашње бројке о новообољелима показују да се ситуација с епидемијом не поправља, те да се и даље треба строго држати прописаних епидемиолошких мјера и рестрикција.

Водитељица владина стручног тима Бојана Беовић изјавила је синоћ за Словенску телевизију да је број потврђених инфекција на 100.000 у задњих 14 дана прешао 40, те да је епидемије “у опсежном замаху”, а особито је брине све већи број хоспитализираних пацијената и оних који су на респиратору.

Жаришта заразе су приватне забаве, радна мјеста и школе, додала је те истакнула и дружења у локалима, због чега епидемиолози влади предлажу ограничење рада гостионица и локала у касне ноћне сате.

Додала је како одговорност за смиривање зараза лежи на сваком појединцу и да се треба стриктно придржавати мјера и рестрикција које су донесене или препоручене, те је националним медијима препоручила да свакодневно конкретно информирају грађане како се заштитити и које мјере требају примјењивати.

Важно је да се прописане мјере доиста и досљедно проводе, за што се треба побринути и држава, казала је у разговору за Словенску телевизију.

На националној разини неће се доносити нове строже мјере, особито не затварање унутар опћина, као на почетку епидемије.

“Свака би влада могла поново затворити јавни живот, али би се након тога ситуација поновила уз велику економску и друштвену штету. Зато такве рестрикције имају све мање смисла, с вирусом ћемо живјети још неко вријеме”, казала је Беовић.