У Словенији је у задња 24 сата потврђено 830 нових зараза коронавирусом, од ковида-19 умрле су још 22 особе, а због тешког епидемиолошког стања рестрикције су продужене и на идући тједан, објавила је словенска влада.

Обављено је 2648 тестова, а позитивних брисова на коронавирус било је 830 односно 31,3 посто, нешто више него дан раније, потврдило је министарство здравства.

Повећан је и број обољелих у болницама, па је тренутно хоспитализирано 1.315 пацијената, 39 више него претходни дан, од чега је 201 теже обољели на интензивним одјелима, осам више у односу на дан раније, преноси Хина.

С новим фаталним исходима болести у задња 24 сата број преминулих од посљедица ковида-19 у Словенији од почетка епидемије повећао се на 2.063, по чему је она међу земљама у Еуропи с највишим морталитетом.

Због епидемиолошке ситуације која је унаточ строгим мјерама и даље врло тешка влада Јанеза Јанше је синоћ објавила како мјера забране рада неесенцијалних трговина и неких услуга остаје на снази још седам дана, унаточ мишљењима да треба допустити поновни рад трговина обуће и одјеће, цвјећара, фризерских салона и салона за масажу.

О тој су могућности с владом јуче говорили представници обртника и трговаца којима је поручено да ће се неке мјере ускоро на том подручју почети ублажавати, овисно о развоју стања и ситуацији у појединим регијама.

На снази сљедећег тједна остају и друге строге рестрикције, као што су забрана окупљања изван ужег обитељског круга, полицијски сат, те забрана напуштања граница матичних опћина, осим због одласка на посао и повратка с посла и неких других изнимних околности.

Од јуче је отворено неколико скијашких центара, али уз ограничења и у смањеном опсегу, не смију се користити затворене кабине на жичарама. За ту је дјелатност проблем и то што одлазак на скијање још није оправдани разлог за одлазак изван матичне опћине.

Затворени су и угоститељски и туристички објекти у таквим центрима, а због строгог режима на државним границама услијед епидемије словенски туристички дјелатници не могу рачунати нити на стране посјетитеље.