Држављани Босне и Херцеговине од данас ће моћи да путују у Словенију без обавезног 10-дневног карантина, али под условом да имају негативан ПЦР тест на коронавирус, који је урађен у некој од земаља Европске унијеи Шенгена, као и у 15 лабораторија у БиХ.

Босна и Херцеговина као и њени држављани и даље су на црвеној листи Словеније због погоршане ситуације Словенија је донијела нову одлуку о преласку границе за стране држављане, али и за домаће који су боравили у другим земљама. Раније је обавезан карантин био 14 дана, потом су смањили на 10 дана.

Саопштено је и да су признати и тестови појединих лабораторија из Босне и Херцеговине, које сматрају релевантним. На страници Националног лабораторија за здравље, околиш и храну, објављен је списак 15 лабораторија, те упута, да тест не смије бити старији од 48 сати.

Ради се о 15 лабораторија и то: болница “Свети врачеви” из Бијељине, Еурофарм центар из Сарајева, Институт за јавно здравство Републике Српске ( Добој , Зворник , Требиње, Фоча, Источно Сарајево), Кантонална болница “Др. Ирфан Лјубијанкић” из Бихаћа, Кантонална болница Зеница, Кантонална болница Тузла, Лабораториј Ветеринарског факултета у Сарајеву, Опћа болница “Прим. др. Абдулах Накаш”, Опћа болница Тешањ, Приватни микробиолошки паразитолошки лабораториј у Сарајеву, Свеучилишна клиничка болница Мостар, Универзитетска болница Фоча, УКЦ Републике Српске и Здравствена установа “Алеа др. Кандић” из Сарајева.