Предсједник Синдиката љекара и фармацеута Србије Раде Панић указао је да се реална бројка заражених здравствених радника добије када се званична цифра од десет одсто помножи са два можда и три пута, и да је то велики проблем у борби против короне.

”Нама је синоћ на дежурство дошао психијатар. Добровољно се јавио и дошао. Сада је ситуација таква да ће морати да се ангажују сви. Има ситуација када психијатар не зна или не може да збрине пацијента, па је неко од нас са њим у смјени, али бар може да препозна цовид и уради администрацију”, рекао је Панић за нови број недјељника Време.

Панић је рекао да су он и колеге већ у ситуацији када разматрају могућност да заражени здравствени радници који немају изражену клиничку слику остану да раде.

”Нама је ’Батут’ прије седам дана послао препоруку за тестирање здравствених радника у којој стоји да се тестирају када се појаве симптоми. Љекари се тестирају тек када се разболе. Значи, не тестирају се ризични контакти, они код којих постоји сумња да су инфицирани”, навео је Панић.

Како је нагласио, ”проблем јесте што нема већег тестирања и праћења шта се дешава послије ризичних контаката”.

”Поједини здравствени радници због тога иду приватно да се тестирају, јер малтене не можемо да дођемо на ред. У нашем цовиду у Краљеву се посљедњих дана најмање четворо или петоро разбољело, а нико од осталих није тестиран. Сви смо остали да радимо, чак и колегиница чији је муж болестан, а имају двоје мале дјеце”, рекао је Панић.

Како је навео, ускоро ће љекари доћи у ситуацију да спавају у болници, јер неће имати времена да дођу од куће кад су потребни, а како је рекао, брже је да их пробуде док су у болници, него да ”долијећу од куће”.