У затворима у Србији почела је вакцинација затвореника против вируса корона, а 36 одсто лица лишених слободе пријавило се да прими вакцину, саопштено је из Министарства правде Србије.

“Управа за извршење кривичних санкција је овим показала јединствен пример бриге за осуђеничку популацију од почетка вакцинације у Европи јер је и лицима која се налазе у притвору или на издржавању казне затвора учинила доступним и овај вид заштите који је омогућен свим грађанима Србије”, наводи се у саопштењу.

Вакцинисање је почело овог викенда у Казнено-поправном заводу /КПЗ/ у Сремској Митровици, гдје је изабрану вакцину примило 259 осуђеника, што је 14 одсто од укупног броја у том заводу, као и у КПЗ за жене у Пожаревцу, гдје су 73 осуђенице вакцинисане, односно 25 одсто од укупног броја лица у том заводу.

Надлежни домови здравља ће, у координацији са казнено-поправним установама, организовати имунизацију и у другим градовима.

У овом тренутку је вирус корона потврђен код 26 лица лишених слободе, што је 0,2 одсто од укупног броја осуђеника и притвореника. Већина има благе симптоме, а њихово здравствено стање се прати 24 часа.

Посјете осуђеним и притвореним лицима одвијају се уз претходно мјерење температуре особама која долазе у посјету и уз обавезно кориштење заштитних маски, а за притворенике и осуђенике заводи су обезбиједили маске, рукавице и визире.