Парастосима, паљењем свијећа и полагањем цвијећа у Србији се обиљежава Дан сјећања на страдале и прогнане Србе у војно-полицијској операцији Олуја. Централно обиљежавање ће бити вечерас у београдском насељу Бусије. Према подацима Међународног суда правде, извјештаја агенција Уједињених нација и локалних невладиних организација, у Олуји је протјерано више од 200 хиљада Срба. Србија и Хрватска и даље имају различите погледе на Олују и податке о броју страдалих.

У цркви Светог Марка у Београду одржан је парастос погинулим Србима у војно-полицијској операцији Олуја. Представници удружења Координација и Завичај положили су вијенац на споменик у Ташмајданском парку. Увод је ово за централну манифестацију која ће бити одржана у земунском насељу Бусије у којем углавном живе протјерани Срби.

Проблем несталих и даље оптерећује породице које не знају судбину најмилијих. Прошле године није идентификовано ниједно лице, 700 их се још води као нестало, а у Хрватској се налазе посмртни остаци још 896 тијела за које се годинама не врши идентификација, речено је на скупу у Београду.

Начин рада на обје стране мора се промијенити, јер постоји застој у процесу проналажења несталих и њиховој идентификацији. Вјеран Матић, изасланик предсједника Србије за рјешавање проблема несталих је изјавио да је важно направити заједничке тимове с Хрватском и укључити међународне институције. Према домаћим је упутио критику.

У мјесту Доњи Скрад у Хрватској је одржана комеморација за шесторо убијених мјештана. За тај злочин још нико није одговарао. Представници Српског грађанског вијећа одали су помен и за погинуле припаднике хрватске војске.

Србија и Хрватска и након 26 година имају различите погледе на Олују. За Хрватску је операција побједа, јер су ослобођена окупирана подручја. Србија је означава као план етничког чишћења. Двије стране разликују се и у подацима у броју страдалих током Олује. Према подацима Хелсиншког одбора за људска права Хрватске протјерано је више од 200 хиљада Срба, а убијено више од 600. Србија тврди да има доказе за око 2.000 убијених Срба.