У мјесту Ђозе, код Сребренице, у пчелињаку породице Ђозић отворена је једна од првих апикомора у источном дијелу Босне и Херцеговине. Терапије које су све популарније у Немачкој, Аустрији и Русији омогућавају инхалацију ваздухом из пчелиње кошнице.

Апитерапија побољшава имунитет, а зрак из кошнице лијечи многа, али прије свега респираторна обољења. Нарочито помаже код лијечења астме и бронхитиса код дјеце и одраслих. Један третман траје 20 минута, два пута дневно, ујутру и увече.

“Ове године сам направио апикомору, али у правом смислу апикомора јер је тако задихтована да је баш комора. Нудим терапију инхалације, апиинхалације и терапију апитоксинотерапију, односно убодом пчеле, односно лијечење пчелињим отровом… Она у себи има и слаткаст окус и пријатан мирис и сва та етерична уља човјек директно уноси у организам”, истиче Нијаз.

У свим пословима које обавља око пчелињака и припреме меда, Нијаз има безрезервну подршку своје породице.

“Судјелујем са њим у свим пословима око пчела, око организовања посла. Највише што ја могу да му помогнем је кад је у питању врцање меда и то су послови паковања меда, пласман на тржишту”, каже Нијазова супруга, Едина Ђозић.

Ефекти апитерапије се брзо примјећују, а како су нам рекли неки од корисника, овај вид “дисања” показује добре резултате примјене на опоравак спортиста послије тренажних процеса и великих напора.

“Апикомора је врло добра за јачање имунитета, посебно мени користи јер аматерски се бавим трчањем и повећава ми капацитет плућа и опушта моје тијело. После сваког маратона или полумаратона ја долазим овдје и удишем тај зрак које пчеле производе и опустим максимално своје тијело”, каже маратонац Мирсад Сиручић.

Корисница апикоморе Амела Хаџић каже да је јако задовољна терапијом и препоручује је свима.

“Као просвјетном раднику и неком ко је стално под стресом и обзиром да живим у Сребреници која је пуна влаге добро је дошла једна оваква апикомора коју нисмо имали нигдје прије Тузле. Препоручила би свим родитељима који имају малу дјецу који имају проблема са бронхитисом и астмом, што је у задње вријеме нешто много појачано”, истиче Амела.

Да би терапија имала максималан ефекат, потребно ју је спроводити током 20 дана. Но, генерална препорука је боравак у природи и кориштење свих благодети које она пружа.