Влада Сјеверне Македоније одлучила је да од сутра укине “полицијски час” и ограничење радног времена угоститељских објеката и да поново дозволи одржавање догађаја на отвореном.

Забрана кретања грађанима током ноћи уведена је 10. марта да би се спријечило окупљање младих послије затварања кафића и ширење ковида, неколико пута је скраћивана и од 13. маја почиње у поноћ и траје до 4.00.

Како се наводи у саопштењу са 79. сједнице владе Зорана Заева, од 16. јуна се укида ограничење рада угоститељских објеката (које је као једна од антиковид мера до сада било до 23.30), али и даље госте могу да примају само у отвореним дијеловима.

На препоруку Комисије за заразне болести укида се и ограничење радног времена и ресторана и кафеа у хотелима, као и казина и кладионица, а казинима и аутомат клубовима се дозвољава да служе пића у унутрашњости објекта.

Влада је дозволила и одржавање догађаја на отвореном са 50 одсто попуњености капацитета простора, али и ограничењем до највише 1.000 посјетилаца.

Укида се ограничење до 100 гостију на свадбама, прославама и весељима на отвореном простору-љетњим терасама, уз ограничаване максималног капацитета до 50 одсто тог мјеста.

На сједници владе донијет је и закључак о престанку важења обавезе угоститељског објекта да региструје прославу коју организује и да је пријављује Угоститељској комори која води регистар свадби, прослава и других весеља.

У складу за одлукама владе препоручено је да се донесе нови протокол за организовање свадби, прослава и весеља.