Савјет за регионалну сарадњу данас ће у Тирани, у оквиру дводневне конференције путем интернета, обиљежити почетак рада прве тематске регионалне омладинске лабораторије о запослености младих.

Конференција ће окупити 40 младих људи и доносилаца политика, чланове регионалне мреже експерата западног Балкана који се баве питањима младих и тржишта рада, као и представнике организација младих, донаторске заједнице и медија.

Циљ је подстицање дијалога да би се размотрила главна питања и усагласиле кључне препоруке за регион које ће се спроводити у каснијој фази процеса, саопштено је из РЦЦ-а.

Скуп ће отворити генерални секретар Мајлинда Брегу и директор за Западни Балкан у Генералној дирекцији Европске комисије за политику сусједства и преговоре о проширењу Геновева Руиз Калавера, док ће модератор бити млади европски амбасадор Гевио Табаку.

Више од 21 одсто становника западног Балкана чине млади између 18 и 24 године. Једна четвртина њих се не школује, није запослена, нити се на неки други начин оспособљава.

Иако су предузећа из региона све отворенија према младима и 80 одсто је спремно запослити образовану младу особу без искуства, ипак постоји још много простора за побољшања, наводи се у саопштењу.