Измјенама Закона о јавном реду и миру, Влада Тузланског кантона омогућила је службеницима полиције репресивно дјеловање у погледу непоштивања епидемиолошких мјера. Казненим одредбама, предвиђене су новчане казне у распону од стотину до двије хиљаде марака.

Особе које буду кршиле хигијенско-епидемиолошке мјере могле би бити кажњене новчаним износом од 100 до 500

марака. Предвиђена казна по истом основу за правна лица је од 500 до 2.000 марака, а за одговорну

особу у правном лицу од 200 до хиљаду марака.

САФЕТ БЕГИЋ, секретар МУП-а Тузланског кантона

„Полиција, према Закону о прекршајима, на лицу мјеста уколико изриче казну, у обавези је да изрекне минималну казну. Уколико лице не прихвата прекршај, тражи судско одлучивање. То иде према суду за прекршаје, гдје суд у судском поступку одређује висину казне“, рекао је Бегић.

Број новозаражених на подручју Тузланског кантона се повећава. Хоспитализираних у ЦОВИД болницама више је од 120. Знатан број пацијената је с тежом клиничком сликом.

ВАХИД ЈУСУФОВИЋ, директор УКЦ-а Тузла

„Овај проценат од 35% позитивних од укупног броја узетих тестова није добар. Тај се проценат у посљедњих десетак дана, ево видите, нагло повећао. То је оно што забрињава“, казао је Јусуфовић.

Грађани су свјесни погоршане епидемиолошке ситуације, а даље репресивне мјере сматрају непожељним.

АНКЕТА

„Мислим да даље пооштравање не би служило ни привреди, ни грађанима, а поштивање мјера од тога зависи колико ће бити даље ширење, односно смиривање епидемије.“

„Придржавам се колико је могуће. Астматичар сам, па нисам могао маску на нос да ставим. Ако је већ издата наредба да већ морају носити, требали би носити сви.“

„Што се тиче мјера кажњавања, требало би кренути мало од виших инстанци, јер не поштују се мјере на вишим инстанцама, па онда кренути на ниже инсатнце, односно међу грађане.“

Министарство унутрашњих послова планира провести кампању с циљем упознавања грађана о законским измјенама које се тичу епидемиолошких мјера. Након што кантонална скупштина усвоји предложени закон, кршење мјера биће третирано као нарушавање јавног реда и мира.