Високу стопу смртности усљед заразе коронавирусом, биљежи Тузлански кантон (ТК), у који данас из Кине долази хиљаду 790 вакцина. Приоритет у вакцинацији имат ће особе старије животне доби. У том кантону јучер је одржан хитан састанак с начелницима опћина и градова, како би пронашли адекватан простор за масовну вакцинацију становништва. Такођер, у Тузли је и тим љекара упутио смјернице за јединствен метод лијечења ковид пацијената, које је прихватила Свјетска здравствена организација и која биљежи добре резултате, а осим тога је и бесплатна.

Тузлански кантон који биљежи и даље високу стопу смртности од коронавируса још се против пандемије бори искључиво благим мјерама. Цјепива која стижу у Тузлански кантон из Кине први ће примити умировљеници старији од 75 година. У Тузли се припремају простори за цијепљење.

ЈАСМИН ИМАМОВИЋ, градоначелник Тузле

“Како се буде повећавао број вакцина, тако ћемо ми користити и просторе мјесних заједница. На крају, када буде довољна количина вакцина, да се крене у масовну вакцинацију, ставили смо на располагање велику дворану Спортског центра Мејдан”.

Свака опћина и град морају ипунити критерије како да би били пункт за цијепљење, јер имунизација треба што прије започети.

МАИДА САРИХОЏИЋ, директор Завода за јавно здравство ТК

“Долази контингент вакцина, око 1790 вакцина за Тузлански кантон које ће бити дистрибуиране по домовима здравља, а истом вакцином ће се наставити вакцинација приоритетних група, јер негдје још увијек нису сви здравствени радници вакцинисани, а у опћинама гдје то буде завршено прићи ће се и особама старијим од 65 година”.

Лијечници Универзитетског клиничког центра Тузла представили су своје смјернице лијечења тешких пацијената које се већ примјењују у УКЦ Тузла и која је у овом кантону бесплатна. Прихваћена је и од Свјетске здравствене организације па је тим лијечника упутио смјернице Министарству здравства да ово постане и јединствена метода лијечења у цијелом кантону.

ШЕКИБ УМИХАНИЋ, помоћник директора за медицинска питања УКЦ Тузла

“Ради се о ‘тоцилизумабу’ којег ми примјењујемо од аугуста прошле године, у строго контолисаним индикацијама. Употријебили смо га код 18 пацијената и конзилиј се састаје према потреби у зависности од стања пацијената. Значајно је да су Завод здравственог осигурања и Министарство здравства препознали потребу за употребом овог лијека и да је то признато као бесплатан лијек, да пацијент не плаћа трошкове лијечења”.

Но, основно је питање зашто Тузлански кантон и даље биљежи највећу стопу смртности. На подручју Тузланског кантона јучер је преминуло девет особа.

НИЈАЗ ТИХИЋ, специјалиста микробиологије и паразитологије у УКЦ Тузла

“Ми можемо претпоставити у размјени мишљења с колегама из других центара да се ту ради о новим варијантама. Та нова варијанта која је доминантна, не само код нас него у читавој Европи, је ова британска”.

Тихић истиче да би се и друге варијанте вируса, међу којима су јужноафрички и бразилски, могле очекивати и у Босни и Херцеговини у неком другом валу.

Стога се не може у Тузланском кантону говорити о стабилизацији епидемиолошке ситуације, која свакодневно односи људске животе.