Закон о високом образовању Тузланског кантона доживио је измјене и допуне усљед новонасталих околности везаних за коронавирус. Тичу се реализације онлајн наставе и испита у ванредним околностима, али и безусловног преласка у наредну школску годину, што су тражили студенти, као и уписа студената у нову академску годину.

Онлајн настава и испити у ванредним околностима условили су бројне измјене у раду Универзитета у Тузли, али и самом студирању. Сходно томе, Сенат ове високошколске установе раније је од Владе Тузланског кантона за студенте тражио безусловни прелазак у наредну годину, што је и уважено.

ФАХРЕТА БРАШЊИЋ, министср образовања и науке ТК

„Оно што смо ми овим измјенама и допунама урадили јесте чињеница да смо створили правни основ, а самим тим дали смо могућност Сенату да донесе одлуку о безусловном преласку, да Сенат донесе одлуку на који ће начин поступити у одређеној ситуацији.“

Једини посланик у Скупштини Тузланског кантона који је био против ове измјене у Закону о високом образовању је Селим Бешлагић из Наше странке.

СЕЛИМ БЕШЛАГИЋ, посланик Наше странке у Скупштини ТК

„Ја сам суздржан зато што сматрам да не треба спуштати критеријуме да би се удовољило одређеним захтјевима. Ако су захтјеви били да се појача број испита, то ми је О.К., а да можеш прећи из године у годину без испита, није логично. Мислим да је то критеријум гдје се не смије попуштати.“

Захтјев за безусловни прелазак у наредну годину Сенат Универзитета у Тузли упутио је Влади Тузланског кантона на тражење студената. Објашњење је било похађање онлајн наставе које ранијих година није било, али и испитни рокови у ванредним околностима.

Измјенама и допунама Закона о високом образовању Тузланског кантона створени су предуслови за извођење онлајн наставе и убудуће. Ванредно ће моћи студирати и особе које су у сталном радном односу, што раније није био случај. Предефинисан је и појам гостујућег професора, па то сада могу бити и предавачи из Босне и Херцеговине. Будући студенти ће у нову школску, 2020/2021. годину ући без положеног пријемног испита, што је иначе обавеза. Ова измјена у закону односи се само на 2020/2021. школску годину.