Мигрантски камп “Липа” је под надзором полиције Унско-санског кантона након повлачења Међународне организације за миграције (ИОМ), и у току је увиђај послије великог јучерашњег пожара, потврдила је Наташа Омеровић, која је била руководилац кампа.

“Према процјенама, око 1.000 миграната је унутра, а Црвени крст из Бихаћа им обезбјеђује оброке”, рекла је Омеровић.

Она је појаснила да је ИОМ напустио камп јер је било предвиђено да мигранти ту буду смјештени до 30. септембра, те да је доласком хладних дана требало наћи безбједније рјешење.

“Замишљен је као љетна варијанта и пријетило је урушавање шаторских конструкција. Нисмо имали ни воде, ни струје, а ушли смо у зиму”, навела је Омеровић.

Подсјетимо, у мигрантском кампу “Липа” код Бихаћа јуче је букнуо велики пожар, а медији су пренијели да су пожар изазвали мигранти који напуштају овај камп.

У току је поступак затварања мигрантског кампа “Липа”, у којем борави више од 1.200 миграната.

Савјет министара донио је 21. децембра одлуку о успостављању привременог прихватног центра за смјештај миграната “Липа”, на подручју Бихаћа, који ће бити монтажни објекат контејнерског типа и капацитета 1.500 особа.

До окончања грађевинских радова у “Липи” предвиђено је да мигранти буду смјештени у “Бири”, о чему је Министарство безбједности БиХ упутило писану инструкцију Министарству унутрашњих послова Унско-санског кантона и Служби за послове са странцима.

Грађани Бихаћа поручују да неће дозволити повратак миграната у недавно затворени прихватни центар “Бира”, који се налази у центру тог града.