Умјетничка галерија Босне и Херцеговине ушла је 11. октобра у 75. годину постојања и дјеловања, а иако најзначајнија музејска установа за умјетнине у БиХ до данас јој није ријешен правни статус нити редовно финансирање.

”У наш јубилеј улазимо са стањем на рачуну од 5.444,42 КМ (петхиљадачетристо четрдесет и четири КМ и 42 фенинга). Или речено једноставнијим језиком упосленици Умјетничке галерије БиХ овај мјесец неће добити плату”, казао је директор Умјетничке галерије БиХ Страјо Крсмановић приликом сусрета с новинарима који је уприличен у Депоу галерије.

Крсмановић је овом приликом истакао да је пресс конференција уприличена у Депоу јер је примарни рад Галерије очување умјетнина, институција, која, како је оцијенио, истина није видљива као излагачка.

”Наша излагачка дјелатност је једна од дјелатности. Ми смо музејска установа. Ми чувамо ово умјетничко благо за које слободно могу рећи да је један од највреднијих трезора које ова држава уопште има”, подвукао је директор Галерије.

Крсмановић је истакао да су се током мјесеци кад је Галерија била затворена радиле значајне ствари везано за очување умјетнина, као што су инвентура Депоа, те је властитим средствима Депо додатно опремљен како би се обезбиједили нешто бољи услови.

Такођер је навео да је једина нада за Галерију обаћење да ће ту и друге инститиције културе од значаја за државу преузети Кантон Сарајево.

Водитељица Депоа Умјетничке галерије, умјетничка савјетница Ивана Удовчић говорећи о ове године урађеној петогодишњој инвентури скренула је пажњу на чињеницу да је простор Депоа неадекватан за потребе Галерије.

”Након инвентуре је установљено да су сва дјела на броју, као и да одређен број дјела пропада и да хитно треба интервенирати. Оштећења су установљена у збирци икона и старе умјетности”, казала је Удовчић те додала да се морају обезбиједити и средства за рестаурацију угрожених умјетнина.

Присутни новинари могли су у Депоу видјети и натпис карантин за који је кустосица Маја Абдомеровић истакла да то није никаква шала нити умјетнички концепт везано за пандемију.

”То су чињенице. Ми овдје у Депоу имамо болесне слике. Имамо нездраву микроклиму. Нама су овдје маске обавезна опрема већ због микроорганизама који нас нападају. Колико год се трудили да одржавамо ту микроклиму на добром нивоу, неке ствари су изван наше контроле”, устврдила је она, додавши да свако ко је заинтерсован може и сам видјети колонију гљивица у Депоу.

Она је казала и да посједују само три прочишћивача зрака који нису довољни, а и стари су, те сваки дан могу да престану с радом. Проблем је и вода која се појављује у Галерији, што је настало након радова на пјешачкој зони око Галерије.

Умјетничка галерија БиХ основана је одлуком Владе Народне Републике Босне и Херцеговине 11. октобра 1946. Најстарији је и најзначајнији музеј умјетности у Босни и Херцеговини.