Посљедњих неколико година, туризам се наметнуо као главна грана развоја Унско-санског кантона. Сваке године број посјета је био све већи. Прошла година због пандемије коронавируса- као и у осталим дијеловима државе али и цијелог свијета, није била задовољавајућа. У другој години пандемије, међу туристичким радницима- влада оптимизам.

Национални парк Уна, посјетилачка зона Штрбачки бук – незаобилазно одредиште за већину туриста који посјећују Унско-сански кантон. Они који једном посјете ово мјесто, кажу, радо му се враћају, а одушевљење не крију ни они који су ту први пут.

Након што су од пријатеља чули за ово мјесто, Американац Роџер и његова супруга су одлучили да педесету годишњицу брака прославе управо на овом мјесту.

Асфалтирање прве фазе приступног пута од мјеста Орашац до Ћелија се полако приводи крају. Тиме ће пут до Националног парка ће бити знатно олакшан за туристе, а између осталог – овај пројекат је веома значајан за комплетан туризам Унско-санског кантона, али и за подузетнике, односно обртнике који раде унутар Националног парка.

АМАРИЛДО МУЛИЋ, равнатељ Националног парка Уна

Приоритетни пројекти код доносиоца одлука треба да буду стратешки планирани и да се треба улагати у оне пројекте који дају резултате који дају шансу да се створи амбијент за бољи економски развој, за запошљавање људи. Национални парк Уна у ових 10 година је постао генератор развоја како туристичко угоститељске природе тако снажно утиче и на економију града Бихаћа и УСК.

ЗЕРИНА ХАЈРЛАХОВИЋ, обртница

Ова година до сада није лоша као претходна с обзиром на то да је претходне године био локдаун, ове године је већ било нешто туриста. А већ има најава након што је Бајрам прошао, да ће бити више туриста а и завршава нам се пут до Штрбачког бука па очекујемо много више гостију.

Туристички радници у УСК кажу како у другој години пандемије очекују пораст туриста како страних, тако и домаћих. Туризам је развојна шанса Босне и Херцеговине, зато љетујмо унутар њених граница.