Исплата априлских пензија за 425.390 пензионера у Федерацији БиХ почиње данас.

Подаци Федералног завода ПИО/МИО показују да је за исплату априлских пензија укупно потребно око 195 милиона КМ, те да висина најниже пензије износи 382,18 КМ, загарантоване 478,91 КМ, а највише 2.174,48 КМ.

Подсјетимо да се сходно Законом о ПИО/МИО исплата пензија врши преко Јединственог рачуна трезора Федерације БиХ од почетка прошле године и у врху је исплатних приоритета. Захваљујући реформи пензионог система, коју је провела Федерална влада, редовна мјесечна исплата пензија постала је неупитна.

Током редовних састанака представника Владе ФБиХ, удружења пензионера и Федералног завода ПИО/МИО истакнута је важност потпуне примјене новог закона, те тиме и значаја одржавања досад постигнуте стабилности, редовне исплате и висине пензија. Такођер је, сходно показатељима, на посљедњем састанку, констатовано да нису били постигнути законски предуслови за ново увећање износа пензија.

Наиме, сходно законским одредбама увећање, односно усклађивање пензија, између осталог, највећим дијелом зависи од кретања БДП-а у претходног годни. И то на начин да с растом БДП-а долази до повећања износа пензија, али, што је веома битно, пад БДП-а не повлачи умањење пензија.

Лани је, због негативних посљедица пандемије коронавируса на економију, забиљежен пад БДП-а за 4,3 %, чиме је законски онемогућен раст пензија у овој години, али није дошло ни до смањења.

Садашњи подаци, пак, показују да у 2021. години долази до економског опоравка у Федерацији БиХ, а тиме и раста БДП-а. Предвиђања из релевантних извора указују да ће се овакав позитиван тренд одржати до краја године што, према Закону о ПИО/МИО, омогућава повећање пензија у наредној години.

За крај овог мјесеца заказан је нови састанак на којем ће се анализирати подаци, те разговарати о наредним корацима и евентуалним промјенама, али искључиво у складу са законом.

Влада Федерације БиХ подсјећа јавност да је, без обзира на негативне посљедице пандемије коронавируса, висина и редовност исплате пензија стабилна.

Управо смо стриктним придржавањем одредби Закона о ПИО/МИО, између осталог, постигли редовну исплату пензија и свако дјеловање мимо тога, могло би довести до нестабилности у пензионом систему што никоме не иде у корист, а нарочото пензионерима, напомињу из Владе ФБиХ.

Такођер истичу да ће до краја овог мјесеца, када је и заказан наредни састанак са представницима пензионера и Завода ПИО/МИО, сагледати све законске могућности те предложити најбоље рјешење.

“Пензионери су дио популације који заслужује посебну пажњу и подршку, и то је неупитна чињеница. Управо смо то паказали темељном и успјешном реформом пензионог система у ФБиХ. Стога не смијемо дозволити да исхитреним или популистичким мјерама угрозимо стабилност пензионог фонда, којим смо у прошлој, години пандемије, осигурали редовну исплату пензија али и одређено њихово повећање у Федерацији”, поручују из Владе ФБиХ.