Због значајног побољшања епидемиолошке ситуације, Кризни штаб федералног Министарства здравства предложиће Влади Федерације БиХ ублажавање постојећих мјера. Усвојени приједлог мјера предвиђа укидање полицијског сата, повећање дозвољеног броја окупљених на отвореном на 70, а у затвореном на 30 особа. Дозвољава се и музика уживо под посебним условима. Коначну ријеч о овом приједлогу мјера у четвртак ће дати Федерална влада.

озитивне вијести у Федерацији БиХ, никада боља епидемиолошка ситуација од почетка пандемије. У односу на предходни период чак, 43 посто је мање заражених Цовидом-19, што је допринијело одлуци Федералног кризног штаба да предложи ублажавање епидемиолошких мјера односно укидање полицијског сата, повећан број особа које се могу окупљати на отвореном на 70, и у затвореном на 30 људи. Приједлогом се дозвољава и музика уживо, под условом да плексиглас раздваја публику и извођаче. Уколико епидемиолошка ситуација и даље буде задовољавајућа постоји могућност даљег ублажавања мјера, али и супротно.

ГОРАН ЧЕРКЕЗ, помоћник министра здравства Федерације БиХ

„Немојте заборавити да на основу наредне Криног стожера која је још на снази то значи да кантони могу доносити и рестриктивније мјере уколико се у поједином кантону ситуација погорша. Такођер кантони доносе одлуку о радном времену угоститељских објеката дакле у својим кантонима пратећи епидемиолошку ситуацију“.

Епидемиолошку ситуацију стабилизује вакцинација, али с обзиром на то да је код нас дошло јако мало вакцина, имунолози упозоравају – треба бити опрезан. Због одлуке Индије да ограничи извоз АстраЗенека вакцина, између осталих, и механизму ЦОВАX, отворено је питање колико ће се то одразити на испоруку вакцина у земље које су је наручиле преко тог механизма, међу којима је и БиХ.

Проф. др. ЈАСЕНКО КАРАМЕХИЋ, имунолог

„Осам мјесеци говорим да се не уздам у ЦОВАX програм. ЦОВАX програм је спор. БиХ треба четири и по милиона вакцина, а ЦОВАX вама даје 20 посто. Требало је директно преговарати“.

Неправовремена имунизација већ оставља посљедице код нас, упозорава професор Карамехић.

У Кантону Сарајево данас се наставља вакцинација у дворани Зетра. На располагању је 6.750 доза вакцина.

АДЕМИР СПАХИЋ, главни медицински техничар у ЈУ Дом здравља КС

„Имам информацију директора ЗО КС, они су задужени за имунизирање наших суграђана, да бити позвано 1500 грађана 70 плус година. Дакле, сви који су се пријавили путем апликације ЗЗО КС“.

Порука здравствених радника грађанима и даље је да, без обзира на повољнију епидемиолошку слику, и даље поштивају мјере, а властима да што прије осигурају што већи број пријеко потребних вакцина.