Директор Завода за јавно здравство Федерације Босне и Херцеговине Давор Пехар казао је да је на простору ФБиХ у току дистрибуција цјепива произвођача Пфизер из ЦОВАX механизма, а ријеч је о 15.210 доза.

Пехар је данас на прес-конференцији казао да ће се цјепиво дистрибуирати сукладно прописаним начелима, али и темељем захтјева жупанијских завода за јавно здравство.

“Разлог је чињеница да ово цјепиво захтијева тзв. ултрахладни ланац и складишти се на -80 ступњева. Када напусти тај режим, мора се потрошити у року од пет дана, због тога је потребна блиска координација између завода за јавно здравство како бисмо максимално искористили све расположиве дозе”, истакао је Пехар.

Нагласио је да је на простор ФБиХ из ЦОВАX механизма допремљено и 17.100 доза цјепива АстраЗенеца за које се још увијек чекају резултати анализа из Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

„Када добијемо те потребне налазе и анализе и ово цјепиво ће се дистрибуирати преко кантоналних завода како бисмо омогућили наставак цијепљења приоритетних скупина“, истакао је.

Такођер је додао да се у складишту у Мостару налази 17.980 доза цјепива кинеског произвођача Синовац, које је БиХ добила као донацију од Турске.

„И за ово цјепиво чекамо анализе, након што добијемо све потребе налазе, и ово цјепиво ће бити на располагању“, поручио је.

Пехар је казао да је епидемиолошка ситуација јако сложена те позвао све грађане да се придржавају мјера које су прописали федерални и кантонални кризни стожери те поручио да се само тако може зауставити ширење коронавируса.