У Федерацији БиХ просјечна исплаћена нето плата у фебруару износила је 951 КМ и номинално је била нижа за 2,4 одсто, а реално за 2,8 одсто него у претходном мјесецу.

У односу на исти мјесец претходне године, просјечна исплаћена нето плата за фебруар номинално је виша за 1,8 одсто, а реално за 3,1 одсто, саопштено је из Федералног завода за статистику.

Највеће смањење просјечних плата у фебруару у односу на јануар забиљежено је у вађењу руда и камена и износи шест одсто, затим у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији за 4,9 одсто.

У саопштењу се наводи да је смањење просјечне плате праћено истовременим смањењем броја запослених у вађењу руда и камена за 0,3 одсто и у производњи и снабдијевању електричном енергијом, гасом, паром и климатизацији за 0,2 одсто.

У исто вријеме, највеће повећање просјечних нето плата забиљежено је у осталим услужним дјелатностима за 2,8 одсто, те у превозу и складиштењу за 0,7 одсто.

Повећање просјечне плате праћено је истовременим повећањем броја запослених у услужним дјелатностима за 0,5 одсто, док је број запослених у превозу и складиштењу остао на истом нивоу.