Завод за јавно здравство Федерације Босне и Херцеговине објавио је како је данас донесена одлука о наставку имунизације цјепивом АстраЗенека.

“Након што је Комитет за сигурност Еуропске агенције за лијекове разматрао информације о пријављеним случајевима тромбоемболије забиљежене у неколико земаља Европске уније након цијепљења цјепивом АстраЗенеца и након што је потврдио да су бенефити цјепива у борби против КОВИД-19 (која сама резултира проблемима згрушавања и може бити фатална) вишеструко већи од ризика од ријетких нуспојава, Одбор за координацију проведбе Плана цијепљења против КОВИД-19 у Федерацији Босне и Херцеговине донио је одлуку о наставку цијепљења цјепивом АстраЗенека/КОВИШИЛД у Федерацији БиХ”, стоји у саопћењу.

Напомиње се да у Федерацији БиХ до сада није пријављена ниједна тежа нежељена реакција након примјене цјепива АстраЗенека/КОВИШИЛД.

Пандемија КОВИД-19 је глобална криза са разарајућим здравственим, друштвеним и економским учинком. Цјепива против КОВИД-19 ће допринијети заштити од оболијевања, нарочито здравствених дјелатника и других рањивих скупина, стоји у саопћењу Завода за јавно здравство ФБиХ.