Француски министар здравства Оливиер Веран упозорио је да би број пацијената обољелих од вируса корона у јединицама интензивне његе могао достићи нивое током прве кризе с пандемијом, а француска компанија “Делфарм” ће од сриједе почети производити вакцине против коронавируса, саопштено је из Министарства економије и финансија те земље.

Француске болнице већ су надмашиле бројке пацијената у јединицама интензивне његе током другог вала, а министар Веран изјавио је за телевизијску станицу ТФ1 “како је могуће да се примакнемо нивоима хоспитализације” у јединицама интензивне његе из априла 2020.

Француске јединице интензивне његе тада су имале више од 7.000 пацијената заражених коронавирусом, од којих су многи смјештени у привремене објекте јер је потражња надмашила предпандемијске капацитете тих јединица. У француским јединицама интензивне његе тренутно се налази 5.431 пацијент заражен коронавирусом, а Веран је казао да француски здравствени систем има на располагању још 8.000 кревета уколико буде потребе.

Веран је изразио наду да би број новозаражених у Француској “могао достићи врхунац у овој седмици” захваљујући мјерама дјелимичног закључавања и успоравања брзог раста броја заражених од заразнијег соја вируса први пут примјећеног у Британији.

“Чак и да се број заражених умањи, број хоспитализација наставит ће да расте у још двије до три седмице”, казао је.

Он је, ипак, покушао остати оптимиста инсистирајући “ми ћемо успјети”.

Након што се дуго опирала позивима за увођењем новог закључавања упркос притисцима на болнице, француска влада затворила је школе и продавнице с робама које нису од кључног значаја, и увела путне рестрикције на четири седмице.

Француска је извијестила о више заражених коронавирусом од било које европске земље, и има међу највишим бројкама умрлих у свијету, с 96.650 преминулих, преноси АП.