У главном граду Холандије, Ден Хаагу, пригодним програмом обиљежена је 25. годишњица геноцида у Сребреници.

Програму, који већ 25 година традиционално организују бројна удружења и организације, присуствовало је мање грађана него претходних година због пандемија коронавируса.

Грађанима на Тргу Хет Плеин испред Парламента Холандије придружили су се и министрица одбране Анк Бијлевелд, заступник партије Денк Тунахан Кузу, те остали званичници и војници холандског батаљона Дутцхбат.

Прије комеморације је одржан симболични “Марш мира” у дужини од 11 километара, посвећен жртвама геноцида у Сребреници почињеног у јулу 1995. године.

Окупљени грађани су носили натписе с именима девет жртава геноцида које су данас укопане у мезарју Меморијалног центра Сребреница – Поточари.

Министрица Бијлевелд је у оквиру програма званично отворила споменик у спомен жртвама који ће на Тргу остати три седмице.

Градоначелник Ден Хаага Јан ван Занен раније данас у саопћењу је поручио да ће на захтјев удружења преживјелих Сребреничана у том граду бити постављен “национални споменик” у знак сјећања на жртве геноцида у Сребреници.

Ван Занен је такођер казао да ову идеју подржавају Министарство одбране и Министарство вањских послова те земље.

“Сада истражујемо могућности за мјесто за један такав споменик. Као град мира и правде, важно нам је да се присјећамо драме која се догодила 1995. године”, рекао је градоначелник Ден Хаага.