Завод за здравствено осигурање Херцегбосанске жупаније (ХБЖ) у прорачуну за сљедећу годину осигурао је финанцијска средства за набавку сензора за безболно мјерење глукозе у крви за особе млађе од 26 година обољеле од дијабетеса тип 1.

Како је за Фену казао равнатељ Завода за здравствено осигурање ХБЖ-а Анте Баковић, од 2021. године на листу ортопедских помагала бит ће уврштени сензори за континуирано мјерење разине глукозе у крви, као и трансмитери који шаље податке, односно тренутну разину глукозу у крви на мобилни уређај.

  • Сталним и безболним мјерењем шећера поправит ће се квалитета живота обољелима и члановима њихових обитељи јер доказано је да континуирано мјерење смањује хипогликемије те помаже бољој контроли болести, чиме се смањују дугорочне компликације – казао је Баковић.

Према подацима Удруге дијабетичара “Круг” Ливно, која је такођер заслужна за набавку сензора, на простору Херцегбосанске жупаније евидентирано је 25 дјеце млађе од 18 година који ће добити сензор.

Подјела сензора и трансмитера најављено је за 19. просинца 2020.године у просторијама Средње струковне школе Силвије Страхимир Крањчевић у Ливну.