Хисторијски музеј БиХ креирао је дигиталну платформу “Религиоскоп” намијењену младима и онима који желе сазнати више о културно-хисторијском наслијеђу четири монотеистичке религије на подручју БиХ.

У фокусу платформе, која је презентирана данас у Хисторијском музеју БиХ, је образовање и вјерско наслијеђе БиХ које се чува у локалним музејима и другим баштинским институцијама, као и промоција дигиталних технологија у култури и образовању.

Директорица Хисторијског музеја БиХ и уредница “Религиоскопа” Елма Хашимбеговић казала је да је ријеч о едукативној платформи коју је приредио тим Музеја уз помоћ ментора из религијских заједница.

„Ради се о скупљању прича материјалног и нематеријалног наслијеђа које смо спојили у 100 прича, истакнула је Хашимбеговић додавши да су приче базиране на изворима, литератури а питке су, занимљиве и доносе много нових информација о културно-хисторијском наслијеђу БиХ”, казала је Хашимбеговић.

Она је такођер казала да је слоган Музеја “клик на баштину” те да је довољно отићи на религиоскоп.ба и тамо ће пронаћи приче.

Диригент Стефан Мојсиловић из Српског пјевачког друштва “Слога” казао да је платформу помогао текстовима о хорском пјевању.

“Заиста диван пројекат. И за младе и за образовање и за туризам. Једна дигитална платформа у времену када се све пребацило у виртуални свијет. Имамо пројекат који говори о стотину различитих догађаја, храмова, цркава, џамија историјских и других споменика, гдје се говори о четири религије кроз причице”, нагласио је Мојсиловић, додавши да се на платформи налази и текст како се развијала православна црквена музика.

Професорица хисторије и предсједница Удружења ЕУРОЦЛИО ХИП Мелиса Форић је казала да је “Религиоскоп” интересантан пројекат који нуди велике могућности за кориштење у настави.