У Хрватској су забиљежена два случаја заразе јужноафричким сојем коронавируса, а биљежи се и велики пораст броја заражених британским сојем вируса, потврдила је епидемиологиња Горанка Петровић.

“Јуче смо добили резултате секвенционирања оних узорака које смо послали у Европски центар за контролу болести. Од 300 узорака чији су резултати пристигли, 60 је било позитивно на британски сој што је 20 посто позитивних узорака. То је прилично велики постотак. Такође је потврђена и јужноафричка варијанта у двије особе које су се вратиле из Африке, из Занзибара”, појаснила је Петровићева.

Закључила је како се британска варијанта брже шири, чак и до 50 посто.

“Код те варијанте није потврђено да у тој мјери избјегава имунолошки одговор што је пак случај код јужноафричке варијанте. Наиме, код јужноафричке варијанте уочено је да постоје неке мутације које повећавају вјеројатност да избјегну имунолошки одговор, било да се учинковитост смањи парцијално или значајније на вакцинисање или да особе које су једном пребољеле корону сад заправо могу бити подложне реинфекцији”, појаснила је Петровићева.

По њезиним ријечима, произвођачи вакцина позорно прате појаву нових варијанти коронавируса.

“Резултати истраживања показали су да и Фајзерова и Модернина вакцина, а поготово АстраЗенекино имају слабију учинковитост на јужноафричку варијанту и они размишљају у којем смјеру модифицирати своје вакцине. За претпоставити је да би то требао бити релативно лаган начин прилагодбе, али то захтијева и промјену у производњи”, истакнула је Петровићева.