До средине јануара прву дозу цјепива против болести КОВИД-19 у Хрватској је примило 45.906 особа, а од данас креће доцјепљивање другом дозом, приопћено је из Хрватског завода за јавно здравство.

Доцјепљиват ће се особе које су од 27. децембра цијепљене диљем Хрватске, они који су већ примили прву дозу цјепива твртке Фајзер/Бионтек, првог регистрираног цјепива на тржишту Еуропске уније.

Цијепљење другом дозом организират ће се на истом мјесту, односно на исти начин као и пригодом првог цијепљења.

Како је приопћено, точне термине за доцјепљивање одредит ће здравствене установе и домови за старије и немоћне који су провели и прво цијепљење.

Сви који због оправданих разлога неће моћи приступити цијепљењу другом дозом у предвиђеном термину требају се јавити изабраном лијечнику обитељске медицине или надлежном заводу за јавно здравство ради договора о другој дози.

Све особе цијепљене цјепивом Фајзер потребно је доцијепити истим цјепивом за три седмице.

Свјетска здравствена организација (СЗО) препоручује да оптимални размак између примитка прве и друге дозе тог цјепива буде од 21 до 28 дана.

Према клиничким студијама, највећи размак између примитка прве и друге дозе не би требао бити дуљи од шест седмица, барем док се не прикупе знанствени докази који би потврдили оправданост можебитно већих размака.

Цијепљење у Хрватској почело је 27. децембра, а прва особа цијепљена против коронавируса корисница је загребачког Дома за старије особе Трешњевка Бранка Аничић.