Просвједи против епидемиолошких мјера, на којима је више тисућа грађана тражило укидање обавезе ношења заштитних маски, одржани су данас у пет хрватских градова у организацији иницијативе Права и слободе.

Хрватска се тиме придружила просвједима названим “Свјетска поворка за слободу, мир и демокрацију” који се у суботу одржавају у 40-ак држава диљем свијета.

Иницијативом се, како стоји у најави просвједа, жељела “освијестити улога народа у одлучивању, потакнути грађане на дјеловање и створити медиј који ће едуцирати грађане о њиховим Уставом зајамченим правима и слободама”.

Доста је тираније, Вратите нам грипу

У подне у суботу, грађани Загреба, Дубровника, Сплита, Шибеника и Осијека окупили су се како би изразили своје незадовољство епидемиолошким мјерама, које, како су истакнули организатори, грађанска иницијатива Права и слободе, сматрају ауторитарнима те тврде како су донијеле више штете него користи.

Просвједна је поворка у Загребу кренула с Трга краља Томислава, да би се на главном загребачком Тргу бана Јелачића окупио већи број људи који су носећи транспаренте скандирали слогане: “Ми нисмо заморци” и “Не дамо вам дјецу”, те позивали на скидање маски и своје “право да удахну кисик”.

Судионици и организатори поворке истакнули су како не захтијевају ништа, него само желе поручити да су слободни људи. Тијеком мирне шетње, судионици поворке пјевали су пјесму “Моја домовина”, а чули су се и узвици “Вратите нам грипу”, те “Доста је ове тираније”.

Свјетској поворци придружили су се и Дубровчани, шетњом и скупом на Страдуну, уз поруке: “Вратите одузета права на дом, рад, достојанствен живот”, “Наш осмијех је осмијех слободе и радости”, “Цијепљење не смије постати увјет за путовања, посао и друштвени живот” те “Неовисна знаност је наша знаност”.

Након пригодних говора окупљени просвједници, који нису носили маске, ухватили су се за руке око Орландовог ступа узвикујући “Доста лажи!”. Просвједни скуп осигуравали су редари те неколико полицајаца.

Осим у Загребу, Сплиту и Дубровнику, овакве су поворке у суботу организиране и у Шибенику, те Осијеку. У Осијеку се око стотињак грађана окупило на Тврђи, одакле су кренули према Тргу Анте Старчевића. У Шибенику се неколико стотина људи окупило на просвједу те су у колони из шибенског насеља Видици кренули према средишњем тргу Пољани.

“Свјетска поворка за слободу, мир и демокрацију” одржава се у више од 100 градова у 40 земаља диљем свијета, а жели указати на неоправдано наметање епидемиолошких мјера те упозорити на неотуђивост темељних људских права, преноси Хина.

Протест у Београду због мјера у борби против вируса корона

Велики број Београђана окупио се данас на Тргу републике изражавајући незадовољство због прописаних мјера у борби против вируса корона.

t

Окупљени грађани протестују због затварања бројних објеката, а како јављају београдски медији, готово нико од њих не носи маску.

Међу окупљенима су угоститељи и други приватници којима је тренутно забрањено да раде како би се смањио пренос вируса корона, али и бројни противници вакцинације.

Говорници који су се обраћали критиковали су анти-ковид мјере, али је било и оних који су мимо те теме изразили противљење због истраживања Рио Тинта у Рађевини и Јадру, мигрантске политике, глобализма, а дотакли су се и крађе беба.

Скуп протиче без инцидената, уз присуство неколико саобраћајних полицајаца, а саобраћај у околниом улицама се одвија без застоја.

Након окупљања на Тргу, колона је кренула ка Дому омладине.

Претходних дана на друштвеним мрежама појавио се позив грађанима да се успротиве анти-ковид мјерама.

У Подгорици одржан протест због мјера против коронавируса

20210320 2 47432732 63554648

Више од стотину грађана Подгорице протестовало је данас на Тргу независности због мјера против коронавируса.

Фото: Милош Вујовић – Анадолу Агенцy
Протест у Подгорици је један од многих који су данас организовани широм Европе против мјера наметнутих пандемијом коронавируса.

Окупљени грађани данас нису носили заштитне маске, уз поруку да актуелне епидемиолошке мјере не дају резултате. С друге стране, истакли су да се на овај начин уништава економија, а да људи свакодневно остају без посла.

Један од учесника протеста Павле Радевић поручио је да траже укидање свих мјера.

“Ово није политички скуп. Тражимо доношење здраворазумских мјера. Вјерујемо да ће нам се доносиоци одлука обратити, јер су актуелне мјере бесмислене”, казао је Радевић.

На скупу је истакнуто да тренутно важеће мјере крше основна људска права, уз поруке да се протестом бране Устав и здрав разум.

Најављено је да ће протести бити одржани и у другим црногорским градовима.