Хиљаде предузетника окупило се данас на Тргу Бана Јелачића у Загребу на протесту због мјера уведених током пандемије вируса корона.

Протест је организовало удружење Глас предузетника, које је позвало предузетнике, мале привреднике, запослене и грађане да им се придруже.

“Доста нам је неправде коју предузетници трпе од почетка кризе, доста нам је највећих пореза у ЕУ, доста нам је двоструких мјерила и доста нам је дискриминаторних одлука”, поручили су из тог удружења.

Они сматрају да Хрватска има све што је потребно како би била просперитетна и конкурентна земља, али да је “вријеме да Влада Хрватске коначно послуша стручњаке и предузетнике”, преносе хрватски медији.

Један од организатора Дарко Орешчанин рекао је да се на Тргу окупило око 5.000 људи и додао да је акција усмјерена према уведеним мјерама.

“Мислимо да су дискриминаторске, тражимо правилно обештећење за погођене рада и сматрамо да би држава редовније требала подмиривати минималне плате. Осигурали су помоћ запосленима, а нису помогли предузетницима да опстану кроз надокнаду штете и осигуравање кредитних линија за ликвидност”, додао је Орешчанин.

Један од говорника Марин Медак рекао је да је жалосно да морају да протестују да би се изборили за легитимно право.

“Не желим живјети у држави који се боји рећи да жели радити. Св се морају запитати кога и чега се бојимо. Није проблем што смо затворени, али то се треба адекватно платити. А не да се лаже јавност да је довољно издвојено. Недостаје још 50 одсто биланса”, додао је Мрдак.