Број обољелих с промоције књиге у Горњој Јеленској покрај Поповаче попео се на 90, пише у недјељу Вечерњи лист, наводећи да је ријеч о супержаришту незабиљеженом у свијету.

“То је и за свјетске појмове досад незабиљежен постотак позитивних особа, да од 116 тестираних с једног догађаја имамо 90 позитивних особа. То је нешто незабиљежено и за даљња је епидемиолошка проучавања”, рекао је за Вечерњи лист равнатељ Завода Инослав Бркић. На промоцији нису биле само особе с подручја Поповаче, него из свих дијелова Сисачко-мославачке жупаније те неколико из сусједне Бјеловарско-билогорске жупаније.

“То је и огроман број контаката које сада морамо обухватити. Рецимо, од јучерашњих 58 позитивних нека сватко има 20 контаката, јасно вам је да је ријеч о великом броју људи према којима морамо хитно реагирати”, додао је Бркић, напомињући како је већина с тог догађаја дан касније била на отварању традиционалне манифестације Володерске јесени.

Отворење је те манифестације одржано под шатором, а на фотографијама се види да је нешто више људи носило маске него на промоцији књиге, гдје је маске носило само неколико особа. На промоцији књиге у Горњој Јеленској био је и начелник Стожера цивилне заштите Сисачко-мославачке жупаније Роман Росавец, а фотографије указују да су на догађају прекршене прописане мјере.

Росавец је у самоизолацији од четвртка, засад је негативан. На истој је промоцији био и градоначелник Поповаче Јосип Мишковић, који је тек у петак навечер отишао у самоизолацију, доноси Вечерњи лист.