Хладна фронта која је стигла на подручје Хрватске донијела је пад температура испод нуле, а у унутрашњости и горју снијег и падавине.

Снијег од раног јутра пада на подручју Загреба, али због високе температуре тла, сњежни покривач засад не угрожава саобраћање градом.

У горским крајевима је због висине сњежног покривача дошло до прометних застоја и несрећа изазваних снијегом.

Зимски су услови на већини цеста у Горском котару и Лици укључујући аутоцесте А1 између Босиљева и Оточца, А6 Ријека-Загреб између Киковице и Босиљева, те стару цесту кроз Горски котар, ДЦ3 Здихово-Стубица-Делнице-Киковица, упозорава Хрватски аутоклуб.

На овим дионицама вриједи забрана промета за моторна возила која немају прописану зимску опрему и теретне аутомобиле с прикљученим возилом.

“Државни хидрометеоролошки завод (ДХМЗ) јавља како ће данас бити претежно облачно и у већини предјела осјетно хладније него протеклих дана. У унутрашњости сусњежица и снијег уз стварање у горју и дебљег сњежног покривача. На Јадрану киша, углавном на сјеверном дијелу и сусњежица те снијег, а у Далмацији и локално израженији пљускови с грмљавином. Навечер са сјеверозапада поступни престанак оборине, затим и смањење наоблаке”, јавља ДХМЗ.

Температура зрака у унутрашњости је већином од -3 до 3 °Ц, а навечер се очекује још хладније, док је на Јадрану највиша дневна од 8 до 13 °Ц.

Локално ће у размјерно кратко вријеме пасти већа количина оборине, те ће у унутрашњости настати сњежни покривач посебно у горју, упозорава ДХМЗ, а температура зрака паст ће за 10-ак ступњева у односу на понедјељак.

Оборине ће до сриједе већ посвуда углавном престати.

Прогностичари најављују како ће дневна температура од четвртка израженије расти и како ће према викенду поновно завладати право прољетно вријеме.