Хрватска је од данас почела да примјењује строжија правила за улазак у земљу по којима сви путници морају да имају негативан Пи-си-ар (PCR) тест или да иду у самоизолацију, осим оних који долазе из “зелених подручја” ЕУ.

Према одлуци о привременој забрани и ограничењу преласка државне границе која је данас ступила на снагу, сви путници који долазе у Хрватску, без обзира на држављанство, морају да предоче негативан Пи-си-ар тест који није старији од 48 сати или да се тестирају по доласку у Хрватску и да буду у самоизолацији до негативног налаза.

Изузетак су једино путници који долазе из подручја која су на “зеленој листи” Европског центра за контролу и превенцију болести. Према ријечима министра унутрашњих послова Давора Божиновића то је тренутно једино острво Фаста у Финској.

Такође, изузети од одлуке су погранчни и здравствени радници, ученици и студенти, поморци, као и путници у транзиту до 12 часова, али то морају да докажу на граничном прелазу.

За држављане такозваних трећих земаља и даље важе додатна ограничења, односно могу у Хрватску само под одређеним условима. Уз негативан Пи-си-ар тест не старији од 48 сати или тест у Хрватској и самоизолацију до негативног налаза, њима ће се допустити улазак само ако је ријеч о неодложном личном и пословном разлогу или имају други економски интерес.

Од одлуке су изузети и поморци, здравствени радници, особе које путују ради школовања, дипломати, особље у прометном сектору и путници у транзиту.

Свим страним путницима који испуњавању услове за улазак и даље се савјетује да свој долазак најаве путем апликације “entercroatia”.

Одлука ће важити до 15. децембра.

Хрватска је до сада имала отворене границе за све држављане Европске уније, док су рестрикције важиле за држављане трећих земаља.