У Црној Гори, у другом таласу епидемије, око 100 дјеце је заражено вирусом корона, саопштила је директор педијатријске клинике Института за болести дјеце Клиничког центра у Подгорици Веселинка Ђуришић.

Она је навела да је од почетка јуна у Институту за болести дјеце хоспитализовано троје дјеце, као асимптоматски носиоци инфекције вирусом корона.

Ђуришићева је навела да дјеца оболијевају од лакших форми ковида 19 и да није било тежих случајева.

“То су дјеца која често имају инфекције без посебне симптоматологије, али то не умањује значај тих пацијената зато што могу бити преносиоци болести. У случају да имају тегобе, оне су лакше и везане су за респираторне симптоме”, рекла је Ђуришићева за ТВЦГ.

Према њеним ријечима, није било дјеце на механичкој вентилацији, нити су захтијевала примјену кисеоника, осим у неком кратком интервалу када буду примљена.

Пошто се инфекција се код дјеце карактерише недостатком било каквих симптома или блажом формом оболијевања, Ђуришићева је навела да се не може знати да је дијете болесно, осим ако се не добије податак да је у окружењу могло да се инфицира вирусом.

“Други симптоми су везани за респираторне сметње, благу повишену тјелесну температуру, некад је присутан кашаљ, блага запушеност носа и, уколико је дијете старије, недостатак чула мириса и укуса”, рекла је Ђуришићева.