У центру Београда, код бивше Жељезничке станице, откривен је споменик Стефану Немањи, великом жупану и једном од највећих српских владара.

Споменик Стефану Немањи који је откривен на Савском тргу, дело је руског вајара Александра Рукавишњикова.

Стефан Немања стоји на византијском шљему. У једној руци држи мач, а у другој Хиландарску повељу.

Споменик је висок 23 метра и тежак 68 тона.

Предсједник Србије Александар Вучић је рекао да је мјесто на којем се открива споменик често изазивало стид код многих, да је било неуређено и прљаво и да је представљало срамоту за град и земљу.

Како је истакао, поносан је јер стоји наспрам Немањине улице која иде ка Храму Светог Саве.

Истиче да је то најљепши православни храм на свијету, и као што је он изграђен, тако ће бити обновљен Хиландар и цијела Србија.

Када је ријеч о споменику Стефану Немањи, поручио је да се “питамо да ли је колосалних 24 метра можда премало”.

Додао је да је Немања, да би израстао у Симеона, прво морао да се одрекне власти да би постао свет.

“Да је Србима подарио само Светог Саву, само Стефана Првовјенчаног… а подаривши обојицу подарио нам је Србију јаку, централизовану, која је умјела да нађе свој простор између истока и запада”, рекао је Вучић.

Рекао је да споменик представља Стефана Немању као одлучног владара који држи мач у десној руци, а Хиландарску повељу у лијевој.

“Од њега па до данас смо државотворни народ. Тим мачем правио је и градио, затим чувао Србију”, рекао је предсједник Србије.

Како је додао, до Немање смо имали културу опонашања и превођења, а од њега имамо културу креације, градње и писања.

Указао је да ова церемонија није само чин откривања споменика, већ чин полагања рачуна о себи и свом идентитету.

“Стајати овдје значи покајање за све године током којих смо га заборавили, али и свијест да смо коначно открили корјен из кога је настало најљепше дрво које се зове Србија”, навео је Вучић.

Рекао је да је споменик велики јер је “прича о нама велика, тежак јер је прича о нама често тешка, лијеп колико је прича о нама била лијепа”.

“Споменик је прије свега прича о нама, ко смо били, гдје смо били, шта смо радили и највише шта смо данас и шта хоћемо да будемо”, навео је Вучић.

Истиче да, као што је Немања гради задужбине, ми данас морамо да градимо свјесни да је наша садашњост задужбина наше будућности.

Вучић је рекао да “без свијести да је постојао неко прије нас, ко је имао снове које ми данас живимо, ниједан сан о будућности није могућ”.