Државни тајник Министарства здравља Црне Горе Борко Бајић казао је како је тотално закључавање опција коју заговарају Институт за јавно здравље и ресор из којег долази, али да се та одлука не може донијети без процјене других релевантних институција, у првом реду министарстава економије и финанција.

Он је за ТВЦГ рекао да би са епидемиолошке процјене ризика било најбоље затворити границе према околним земљама.

По његовим ријечима има се неколико могућности да се држи промет преко границе. То су тзв. Цовид путовнице, односно потврде да је неко цијепљен, затим потврде да је неко прележао коронувирус, те ПЦР тест као гаранција да неко није у посљедња 72 сата био заражен.

Бајић је рекао да су земље које су увеле потпуно закључавање успјеле да смање стопу новообољелих, али да је такав тренд трајао неколико мјесеци. Одлуку о таквом режиму, како је оцијенио, није лако донијети.

Коментирајући медијске наводе о штетном утјецају АстраЗенека, Бајић је подсјетио да су Свјетска здравствена организација (WХО) и Еуропска агенција за лијекове изашле са јасним ставом да подржавају даље цијепљење тим цјепивом.

Стога он не очекује проблеме у Црној Гори кад је у питању АстраЗенеца цјепива, чијих би 80.000 доза требало да стигне у Црну Гору до краја ожујка.