Црногорски Институт за јавно здравље (ИЈЗЦГ) приопћио је у понедјељак навечер да је позитивно око 400 од 2.000 тестова на коронавирус који су, због повећаног тестирања послани у лабораториј у Њемачкој.

На тај начин, број заражених у Црној Гори, који уз јучерашњих нових 66 случајева износи укупно 963, знатно ће се повећати, што би, како је приопћио директор ИЈЗЦГ Бобан Мугоша, могло утјецати на на увођење нових епидемиолошких мјера.

“Према садашњим подацима којима располажемо забрињава нас то што је преко 20 посто од узорака који су послани на обраду у Њемачку позитивно, што значи да ће доћи до даљег пораста и то ће утјецати на то како ћемо даље приступати епидемији”, приопћио је Мугоша.

На конференцији за новинаре објаснио је да је у Црној Гори тестирано укупно 25 тисућа грађана или 396,4 на 100 тисућа становника због чега су црногорски лабораторији повећали своје капацитете десет пута, али је такођер успостављена сурадња с једним од највећих лабораторија у ЕУ, у Њемачкој, камо је било послано двије тисуће узорака, преноси Хина.

“Резултати се уносе у базу (…) и у идућа два дана кад унесемо контролу свих резултата моћи ћемо дати точан резултат”, рекао је Мугоша.

У Црној Гори у другом валу коронавируса који је почео средином липња заражено је три пута више особа него у првом валу када је од Цовида-19 обољело 324 Црногораца.

Тренутна стопа обољелих је 139 на 100 тисућа становника.Укупан броје преминулих је 25, у првом валу девет, а у другом 15.