Поводом 93. рођендана Хајрудина Шибе Крвавца, једног од најзначајнијих босанскохерцеговачких филмских аутора, 22. децембра у сарајевском кину “Митинг поинт” бит ће приказано његових пет документараца.

Ријеч је о филмовима: “Селице”, “Поплаве”, “Планинци”, “У долини Неретве” и “Отета земља”.

“Дан Хајрудина Шибе Крвавца” је посебан програм којим Удружење редитељица и редитеља у Босни и Херцеговини обиљежава 93. рођендан једног од највећих бх. филмских аутора, мајстора жанра и једног од најгледанијих редитеља на свијету.

На овај начин Удружење редитељица и редитеља наставља јасно наглашавати огромну важност редитеља у нашој култури и њихов трајни утјецај јер су они ти који творе не само културну него и социјалну слику неког друштва, али, због природе посла, нису јасно видљиви. “Дан Хајрудина Шибе Крваваца”, осим слављења филмске умјетности, жели да донесе свијест и инспирацију новим генерацијама који готово уопште нису упознати са једним од најзначајнијих босанскохерцеговачких умјетника.

Својом снажном ауторском личношћу спојеном са ријетком занатском вјештином и смислом за спектакл и акцију у функцији емотивног ангажовања публике, а не слављења било које идеологије, Крвавац је донио потпуно нову вриједност у босанскохерцеговачку и кинематографију бивше СФРЈ.

Шиба је снимио је око четрдесет урадака, документарних филмова, телевизијских серија, кратких и дугометражних филмова. Написао је и више од двадесет сценарија.

Посебно је познат је по филмовима “Вртлог”, “Диверзанти”, “Мост” и “Партизанска ескадрила”. Највећу славу стекао је филмом “Валтер брани Сарајево”, којег је погледало неколико милијарди гледалаца. Филм је био веома популаран у Кини.

Многи су сагласни да је Шиба једини режисер акционих филмова у пуном смислу те ријечи на простору бивше Југославије, творац и својеврстан представник цијелог једног филмског жанра, познатог као “партизански вестерн”.

Његови филмови представљају континуитет модерног филмског израза у естетском и сваком другом умјетничком сегменту, због чега и јесу културно благо Босне и Херцеговине.