Наставак суђења бившем министру безбједности у Савјету министара Драгану Мектићу и другим оптуженима за злоупотребу положаја приликом реализације Пројекта прекограничне сарадње у области ватрогаства, чиме је причињена укупна штета од 244.764 КМ, биће настављено у четвртак, 8. априла, у Суду БиХ.

На рочишту које је одржано 25. марта свједок Тужилаштва БиХ Јована Анђелић испричала је како је учествовала у писању овог пројекта вриједног 244.764 КМ.

Анђелићева је рекла да је радила у Сектору за заштиту и спасавање Министарства безбједности од 2006. до 2016. године, те да је, колико се сјећа, 2014. године са колегама била укључена у писање пројекта прекограничне сарадње.

Осим Мектића, оптужени су Игор Голијанин, Самир Агић и Един Гараплија.

Мектић је оптужен да је злоупотребу положај на дужности министра безбједности, коју је донедавно обављао, Голијанин у својству шефа кабинета министра безбједности, Агић као помоћник министра, док је Гараплија оптужен као одговорна особа и власник Института за заштиту од пожара и експлозија “Инза” Сарајево.

Мектић, Голијанин и Гараплија оптужени су за кривично дјело високе корупције која штети међународном угледу БиХ, те да су у саучесништву починили кривична дјела злоупотреба положаја или овлаштења и помагање у извршењу кривичних дјела.

Оптужница их терети и за грубо кршење Закона о јавним набавкама, Закона о сукобу интереса у институцијама власти БиХ, те Закона о министарствима и другим органима управе у БиХ.

Тужилаштво им ставља на терет и кршење Закона о државној служби у институцијама БиХ и интерних прописа Министарства безбједности приликом реализације пројекта, односно набавке опреме за ватрогасне капацитете, ангажовања физичких и правних лица, као и поступака набавке материјала од интересно повезаних лица и блиских сродника, чиме су остваривали незакониту имовинску корист.

Рочиште је заказано за четвртак у 13.00 часова, објављено је на званичној страници Суда БиХ.