У поноћ је, послије пола године, престала да важи ванредна ситуација у Чешкој због пандемије ковид-19.

Укинут је ноћни полицијски час, а Чеси поново могу да се крећу ван округа у којима живе пошто епидемија јењава и јуче је откривено 976 новозаражених, најмање од септембра прошле године.У болницама је тренутно 5.070 ковид-19 пацијената, док је средином марта у јеку трећег таласа пандемије нило хоспитализовано преко 8.000 људи, а смањен је сада и број пацијената са тешким симптомима на интензивној њези и респираторима на 1.157, што је најмање у посљедња два мјесеца.

Чешка се, међутим, и даље води на листи земаља са највише преминулих по броју становника у свијету, а од почетка пандемије у којој је заражено корона вирусом 1,58 милиона људи, преминуло је 27.981, нови су подаци чешког Министарства здравља.

Ова земља има 10,7 милиона становника.

Дио ђака вратио се данас у школе. Почело је и њихово редовно тестирање антигенским тестовима, отворене су још неке радње, прије свега због ђака, продавнице са дјечјом одјећом и обућом и књижаре, ограничен број посјетилаца може од данас у зоолошке вртове и ботаничке баште.

Нови министар здравља Петер Аренбергер затражио је, међутим, да влада одустане од повећања броја људи који смију да се окупе вани, конкретно 20, или унутра 10 који нису из исте породице и захтијева да и даље остане на снази забрана окупљања више од двоје људи.

Напољу, осим ван насеља, и даље су обавезне хируршке заштитне маске, а у радњама, установама, јавном превозу искључиво маске нивоа заштите ФФП2.

Уморни од хаотичних мјера владе и дугог локдауна који је на снази од 28. децембра, пооштреног 1. марта, а даљих попуштања неће бити још наредних 14 дана премда је премијер Андреј Бабиш апеловао да се стрпе само још преко Ускрса почетком априла, Чеси све мање поштују санитарне мјере и све више губе повјерење у званичнике.

Према новој анкети агенције Кантар ЦЗ, грађани су имали највише повјерења у министра здравља Јана Блатног, наводећи да он зна шта ради у борби против вируса корона. Блатни је, међутим, смијењен прошле седмице на инсистирање предсједника Чешке Милоша Земана јер је одбио да одобри вакцинисање руским Спутњиком В, док ; не добије дозволу Европске агенције за лијекове.

Премијер Бабиш је за борбу против пандемије добио негативне оцјене од 66 одсто анкетираних Чеха, док је још веће неповјерење у предсједника Земана кога је негативно оцијенило 72 одсто.