Чешка од 1. марта уводи пооштрене рестриктиве мјере због пандемије коронавируса док се број умрлих од посљедица инфекције ближи 20.000, а здравствени систем се налази пред пуцање.

Према подацима Министарства здравља, од посљедица инфекције до сада је умрло 19.999 људи. Број заражених од почетка пандемије у року од 24 часа порастао је за 14.457 на више од 1,2 милиона, наводи ДПА.

Министар унутрашњих послова Јан Хамачек рекао је синоћ да ће због драматичног пораста броја заражених Чешка драстично ограничити слободу кретања људи широм земље.

Од понедјељка 1. марта биће дозвољен излаз из области само у изузетним случајевима.

Одласци на посао, љекару, и даље су дозвољена, под условом да грађани пруже одговарајуће доказе.

Шетње и бављење спортом у слободно вријеме биће дозвољени само у граду или општини становника.

Мјере ће се у почетку примјењивати три недјеље. Полиција ће провјеравати да ли се поштују, а у ту сврху је распоређено и 5.000 војника.

Премијер Андреј Бабиш упозорио је раније да је држава на путу да се суочи са “потпуном катастрофом” у болницама ако инфекције не почну опадати.

Парламент је јуче усвојио закон који омогућава да влада далеко једноставније примјењује ограничења, попут затварања продавница.

Мањинска Влада премијера Бабиша поново је прогласила ванредно стање, које је на снази до 28. марта. Претходно је парламент одбио продужење раније уведеног ванредног стања због, између осталог, правних разлога.

Влада је дала зелено свјетло за разговоре са Њемачком и Пољском о трансферу пацијената заражених вирусом корона којима је потребно интензивно лијечење.

Чешки министар здравља Јан Блатни рекао је да ће се то догодити само уколико буде неопходно. Скоро 7.200 пацијената заражених вирусом корона лијечи се у болницама, а капацитети у неким регионима су практично попуњени.

Министарство здравља пријавило је јуче 14.457 нових случајева коронавируса.