Изложба “Експресија форме” академског кипара Јосипа Ивешића бит ће отворена у Фрањевачком музеју и галерији Широки Бријег у четвртак, 15. листопада, у 19. сати.

Јосип Ивешић се, на својој другој самосталној изложби, представља кипарским опусом који је настајао од 2017. до 2020. године. У његовим скулптурама насталим у различитим календарским раздобљима види се иста присутност, континуитет и снажна повезаност. Експресивна снага, и израз који не посустаје повезују сва дјела у нераздвојну цјелину, те обједињују разноликост тема и форми.

“Као материјал за своје скулптуре одабире дрво и без обзира на интервенције видљиво је да поштује карактер материјала и прилагођава му се с изразитом пажњом. Однос између волумена и простора је увијек стабилан и уравнотежен. Волумени су клесани експресивно и дефинирани немирним површинама на којима се ишчитавају трагови длијета, што додатно доприноси експресији израза. Због свега наведеног волумен изврсно кореспондира с простором и увлачи проматрача лакоћом у своју срж. У формалном смислу скулптура је на пола пута између апстракције и фигурације”, извијестио је Фрањевачки музеј и галерија Широки Бријег.

Све скулптуре су набијене емоцијама, егзистенцијалним и животним питањима, а настале су из чисте унутарње потребе и нагона за стварањем.

Ауторови збијени волумени прште од експресије, сажимањем облика у судбинске форме постиже снажан израз, али оставља и проматрачу простор да својом маштом раствара и слаже волумене, повезује форму са садржајем и дође до властитих рјешења у којима су могућа нова, особна тумачења.

Изложба “Експресија форме” бит ће отворена до 11. студенога.

Јосип Ивешић рођен је 10. травња 1995. године у Озимици (Жепче). Средњу школу завршио је 2013. године, након чега уписује Академију ликовних умјетности Свеучилишта у Мостару. Дипломирао је 2018. године у класи проф. Стјепана Скоке и стјече звање магистра кипарства и професора ликовне културе. Добитник је Ректорове награде у академској 2017./18. години. Судјеловао је на шест ликовних колонија од којих се истиче ликовна колонија “Посушки камендани” у Посушју 2014. и 2015. године, на којој израђује два јавна дјела у камену “Душа и тијело у сутону” и “Акт”. Судјеловао је на десетак скупних изложби. Тренутно живи у Широком Бријегу и ради на АЛУ Широки Бријег.