Потражња за стамбеним простором у Њемачкој је огромна, прије свега у густо насељеним подручјима. Међутим, недостаје грађевинског земљишта. Цијене су зато експлодирале.

“Нису само цијене станова рекордно високе, и грађевинско земљиште никада није било толико скупо”, приопћио је Савезни уред за статистику из Визбадена.

Према једном израчуну, у 2019. години квадратни метар у просјеку је стајао чак 190 еура. За успоредбу, квадратни метар грађевинског земљишта прије десет година продавао се за просјечно 122 еура, јавља Дојче Веле.

Инвеститори морају посебно дубоко посегнути у џеп када се ради о грађевинском земљишту у градовима-покрајинама Берлину и Хамбургу, гдје је квадратни метар стајао 1.328, односно 1.158 еура.

Према подацима статистичара, цијене у принципу расту с повећањем друштвене заједнице. У мјестима с мање од 2.000 становника квадратни метар стоји у просјеку 66 еура, док у градовима широм Њемачке, у којима живи најмање 500.000 становника, цијена је била 17 пута већа – чак 1.128 еура.