У Њемачкој је данас број заражених коронавирусом повећан за 29.426 на укупно 3,073 милиона људи, а ради се у највећем повећању од 8. јануара, док влада настоји да уведе ограничења како би сузбила трећи вал ширења вируса.

Број преминулих порастао је за 293 на укупно 79.381, док је број новозаражених на 100.000 становника током седмодневног периода порастао на 160,1, показали су подаци Института за заразне болести “Роберт Кох”.

Њемачка се суочава с преносивијом варијантом вируса, пет мјесеци прије националних избора на којима се прогнозирају велики губици за конзервативце канцеларке Ангеле Меркел.

Меркел жели да парламент савезној влади одобри привремене овласти у провођењу лоцкдоњна ради сузбијања ширења вируса у регијама с високом стопом заразе.

Вицеканцелар Олаф Шолц данас је бранио промјене у Акту о заштити од заразе, који укључује увођење полицијског сата када седмодневна инциденца од вируса надмаши 100 случајева на 100.000 становника. Истакнуо је да су поребне строжије епидемилошке мјере.