Штедња, штедња и само штедња – то ће, извјесно је, бити мантра бх. политичара у 2021-ог години.

Резове су већ најавили, а да ће уштеда бити једини начин спаса наше економије, рекли су и економисти. Ипак, у згради Парламентарне скупштине, кризе као да нема – купују се луксузни теписи и скупоцјени аутомобили.

Три аутомобила марке БМW у којима ће се возити Небојша Радмановић, Борјана Кришто и Никола Шпирић, руководиоци Представничког дома и Дома народа, коштају 330 хиљада марака. Од додатне опреме, између осталог, тражила се навигација, осам звучника, кожни управљач и колор дисплеји. Је ли набавка ове врсте неопходна у вријеме пандемије коронавируса?

ЗЛАТАН БЕГИЋ, Клуб посланика ДФ-а у ПД ПСБиХ

Да овај дом овдје и ова институција набавља скупоцјене аутомобиле у доба пандемије то је страшно. Ја се иначе залажем за то да се укину службени аутомобили.

СЊЕЖАНА НОВАКОВИЋ БУРСАЋ, Клуб посланика СНСД-а у ПД ПСБиХ

Ја бих се увијек суздржала од личних коментара, препустила бих то процјени на бази важећих докумената.

МИРЈАНА МАРИНКОВИЋ ЛЕПИЋ, Клуб посланика Наша странка – Независни блок у ПД ПСБиХ

Ми видимо толики број кршења закона и јако велику маштовитост у институцијама БиХ да се изиграју постојећи закони и прописи.

У одговору на посланичко питање, из Секретаријата Парламента БиХ поручују да је набавка службених возила регулисана одговарајућим Правилником, те да је куповина аутомобила ове вриједности могућа уколико су постојећи прешли више од 200 хиљада километара, или су стари преко 7 година.

Но, нису се посљедњих дана куповали само аутомобили. За потребе запослених у истој згради – Парламентарној скупштини Босне и Херцеговине, куповали су се и теписи и намјештај. За шест тепиха, тендерском документацијом било је предвиђено више од 16 хиљада марака. Већи, а купљено их је пет, израђени су ручно од вуне по цијени од око 3.000 марака по комаду.

На веб страници једног од салона тепиха из Сарајева, најскупљи тепих од природне вуне, попут оног из државног Парламента, кошта 828 марака. Има и скупљих, са цијеном приближној оној коју су платили у Парламенту. Рецимо, теписи од 3000 марака набављају се из Ирана, рађени су ручно, од вуне и свиле.

Овакве набавке економисти сматрају бахатошћу. Посебно јер су рађене у доба пандемије коронавируса, када, кажу, свака марка вишка треба да оде на здравствени систем.
Поручују да су се могла набавити и аута и теписи, али да нису морали да буду баш тако луксузни. Подсјећају и на неке скорије примјере.

ДРАШКО АЋИМОВИЋ, економиста

Видјели смо да су они прошле недеље запослили 130 људи у јавним институцијама. 130 људи, замислите, то вам је бруто око 3 милиона марака годишње. Па три милиона марака годишње спашава у овом моменту на стотине живота, на хиљаде породица којима би се могло помоћи. Ови људи неће направити никакве уштеде.

А уштеде су већ најавили. Представници власти Републике Српске обећали су да ће уштедити више од сто милиона марака наредне године, а да ће средства усмјерити на помоћ привреди и здравству. Како – не објашњавају. Да су резови неопходни, поручују и из Федерације Босне и Херцеговине.

Ипак, када дође до гласања, функционери покажу да су спремни да штеде на свему, осим на себи самима.