У сребреничком селу Скејићи, Зијада Ефендић и њен брат успјешно воде фарму бикова. Иако има бројне обавезе у шесточланом домаћинству, ова вриједна жена планира и нови пословни подухват.

Фарма бикова није била примарна идеја, али, како је у послу најважније обезбиједити сировину и иницијална средства, Зијада Ефендић се убрзо преоријентисала на овај посао.

ЗИЈАДА ЕФЕНДИЋ

“Идеја је била да се направи пилићарник. Међутим, нисмо наишли на сарадњу са тим који испоручују пилиће, са којима би радили, тако да смо се морали преусмјерити на тов јунади. Тренутно имамо педесет комада телади. Мој брат, уз помоћ њега се све финансира. То је све уложено у објекат, у телади, у храну, плате људима – све су то властита средства. Уложено је доста средстава стварно, и сад даље улагати. Ја немам неки уговор да сам везан за неког купца да ћу ја продат ту јунад, ја тек морам да тражим”, рекла је Зијада.

У вријеме пандемије, када велики број људи остаје без посла, Зијада је запослила три нова радника.

MEВЛУДИН АВДИЋ, радник на фарми

„Наше су обавезе кад дођемо на посао да очистимо биковима, дамо концетрат, дамо сијено и воду, да прегледамо и бикове да ли једу или не једу. Овдје сам сигуран, имам 600 КМ плату, то ми много значи“, истакао је Авдић.

За успјешност овог посла од изузетног значаја је стручна ветеринарска помоћ.

JAСМИН БАХТИЋ, ветеринар

„Од почетка оснивања фарме у Скејићима, чији је власник Зијада Ефендић, сурађујемо. Пружамо све могуће ветеринарске услуге – код лијечења, код превентиве и свему осталом што томе претходи“, објаснио је Бахтић.

Исток Босне и Херцеговине има добре услове за развој разних пољопривредних грана, каже Зијада и планира нови пословни подухват – фарму товних пилића.