Након што у Вијећу министара Босне и Херцеговине ни у другом кругу гласања нису подржане заштитне мјере за домаће произвођаче свињског и говеђег меса, они су најавили протесте. Истовремено, прерађивачи меса упозорили су да би БиХ, ограничавањем увоза из Европске уније, прекршила одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању. Компромисно рјешење сви очекују до првог маја.

На фарми Мише Маљчића у Кладарима поред Српца годишње буде произведено око 7 000 свиња, а зарада је минимална. Пут до тржишта, који природно траје три мјесеца, додатно отежава прекомјеран увоз меса, нелојална конкуренција и пад куповне моћи становништва усљед пандемије коронавируса. У садашњим околностима фармери, кажу, не могу вратити ни уложени новац.

МИШО МАЉЧИЋ, фармер

Свињско и говеђе месо тренутно је најјефриније у БиХ. Кошта 1, 60 по кг. То се не исплати ни производитеи. Али, шта ћемо?

Цијену домаћег меса обара увоз јефтиних сировина сумњивог квалитета из ЕУ, због чега прерађивачи у БиХ остварују екстра профит, рачуница је фармера. Немања Васић, власник месне индустрије из Прњавора, не сматра да је то тако. Он каже да производња у БиХ не подмирује ни половину потреба нашег тржишта. Предложени прелевмани и царинске стопе на увоз свјежег и расхлађеног говеђег и свињског меса, према његовој рачуници, нису рјешење.

НАМАЊА ВАСИЋ, власник месне индустрије

Ми смо тачно израчунали колике су потребе тржишта, а колико се код нас произведе. Дакле, ми смо приморани увозити, јер наши фармери производе свега 30 посто од онога што нама треба.

МИШО МАЉЧИЋ, фармер

Тачно. Али нисмо ми криви за то. Обарају нам цијене. Ја уложим сто марака, а добијем осамдесет. Сад каква је ситуација ни 60.

Ограничење увоза меса у БиХ подијелио је и Савјет министара. Таква одлука није усвојена ни у другом кругу гласања, због чега су фармери најавили излазак на улице с циљем заштите домаће производње, након 1. маја. Док чекамо компромисно рјешење, огласила се и Европска комисија.

ДЕЛЕГАЦИЈА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ У БиХ

Европска комисија није утврдила ниједан поремећај на тржишту говеђег и свињског меса у БиХ који би могао бити узрокован увозом из ЕУ, те сматра да увођење заштитних мјера не би било оправдано и да би БиХ тако прекршила одредбе Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/. Позивамо БиХ да се суздржи од мјера које воде кршењу њених међународних обавеза.

ЕУ издвојила је за пољопривредни сектор у БиХ 35 милиона евра за период од 2020 до 2024. године, укључујући помоћ за опоравак од кризе због пандемије коронавируса.

ЗОРАН ПАВЛОВИЋ, економиста

Каже да су прерађивачи меса изгубили сваку контролу, да имају екстра профит и сервирају нам смеће.

Спољнотрговинска комора БиХ, у сарадњи са ентитетским привредним коморама и Привредном комором Брчко дистрикта, направила је приједлог рјешења према којем би 70 одсто говеђег и свињског меса из увоза требало ослободити царина и прелевмана, а све преко тога сматрати прекомјерним и оптеретити наметима. Коначну ријеч даће Савјет министара БиХ.