Шеф тима америчког предсједника Џоа Бајдена за борбу против пандемије коронавируса др. Ентхони Фаучи изјавио је у понедјељак да се научници већ припремају за унапређење вакцина против КОВИД-19 , због новоих сојева коронавируса који сада циркулирају у Великој Британији и Јужној Африци.

Фаучи, водећи амерички стручњак за заразне болести, каже да те варијанте нису само заразније, већ не реагују добро на моноклонска антитијела која су кориштена у лијечењу пацијената. Додао да га посебно брине јужноафричка варијанта, коју је описао као “другачију и опаснију од оне у Великој Британији”.

“Подаци нису објављени службено, али гледајући прелиминарне податке које су анализирали британски званичници, прилично сам увјерен да постоји степен повећања озбиљности стварне заразе, што заиста морамо имати у виду”, рекао је Фаучи за емисију “Тудеј” ТВ мреже НБЦ .

Фаучи је рекао да постоји и “врло мало, скромно смањење” ефикасности вакцине за КОВИД-19 против тих варијанти, али да “постоји довољно врста вакцина да их и даље сматрамо ефикасним и против варијанте у Великој Британији и у Јужној Африци “.

“Заиста се морамо побринути да започнемо, а већ јесмо, с припремама уколико је потребно унаприједити вакцине. Већ подузимамо кораке у том смјеру упркос чињеници да вакцине која имамо сада дјелују”, рекао је Фаучи у програму “Тудеј” НБЦ-ја и “Дис Морнинг” ТВ мреже ЦБС, преноси АП.