Компаније Фајзер и БиоНТек саопштиле су данас да је њихова вакцина против ковида-19 готово 91 одсто ефикасна у спречавању корона вируса.

Позивајући се на ажуриране податке из истраживања, компаније су саопштиле да се вакцина показала као 100 одсто ефикасна у спречавању инфекције корона вирусом међу учесницима испитивања у Јужној Африци, гдје је доминатан нови сој вируса Б1351, иако је број учесника у истаживању био релативно мали – 800.

Нова стопа ефикасности од 91,3 одсто нижа је у односу на 95 одсто колико је првобитно објављено у новембру са 44.000 учесника у испитивању, наводи Ројтерс и додаје да се отада појавио низ нових сојева вируса широм свијета.

Извршни директор Фајзера Алберт Бурла је рекао да ажурирани резултати, који укључују податке о испитивању на више од 12.000 људи вакцинисаних најмање шест мјесеци, омогућавају Фајзеру и БиоНТеку да поднесу захтјев за добијање пуног одобрења у САД.

Тренутно је вакцина одобрена по хитном поступку од стране америцке администрација за храну и лијекове.

Резултати испитивања “доносе прве клиничке резултате према којима вакцина може ефикасно да заштити од циркулишућих сојева, што је кључни фактор за постизање имунитета стада и окончање пандемије”, изјавио је извршни директор БиоНТека Угур Сахин.

Стручњаци, међутим, страхују да би нови сојеви ковида-19 из Јужне Африке и Бразила могли бити отпорнији на постојеће вакцине и лијечење.

Више од 300 случајева јужноафричког соја је откривено у 25 америчких држава, према америчким федералним подацима.