Америчка фармацеутска компанија “Фајзер” почела је клиничка испитивања оралног антивиралног лијека против коронавируса.

Прва фаза тестирања је у Сједињеним Америчким Државама ПФ-07321332, врсте лијека која се назива инхибитор протеазе, а дјелује тако да инхибира ензим који вирус треба реплицирати у људским станицама.

“Заустављање пандемије КОВИД-19 захтијева превенцију путем вакцинације и циљане третмане за оне који покупе вирус”, рекао је Пфизеров шеф научних истраживања Микаел Долстен и додао: “Узевши у обзир да САРС-КоВ-2 мутира и глобални утицај који има КОВИД-19, испоставило се да ће бити веома важно имати терапеутске опције и сада и након пандемије.”

Након што су развили вакцину у двије дозе са њемачким партнером Бионтеком, компанија планира развити мРНА технологију како би развијала вакцине против других вируса.

Ова технологија дозвољава фармацеутским компнијама да размотре кориштење методе која је употријебљена у другим медицинским подручјима осим вакцина, што потенцијално подразумијева инвестиције вриједне билионе долара.

Пандемија коронавируса је поново почела да расте у марту, први пут послије јануарског вала у САД-у, најпогођенијом државом. У САД-у је више од 543.000 људи преминуло од посљедица заразе коронавирусом, а 126 милиона примило је барем једну дозу вакцине, али мање од 45 милиона је примило двије, што је 13,5 посто популације, подаци су Центра за контролу болести и превенцију од понедјељка.