Фармацеутска компанија Фајзер-БиоНТех планира од Америчке Агенције за храну и лијекове (ФДА) затражити одобрење за давање треће дозе њихове вакцине против болести КОВИД-19.

Произвођачи вакцина почели су истраживати ефикасност трећег дозе још у фебруару, као начин заштите од могућих варијанти КОВИД-19.

Додатна доза не циља посебно ниједну варијанту КОВИД-а, а амерички здравствени званичници потврдили су да тренутно доступне вакцине на тржишту штите од нагло растуће Делта варијанте, први пут откривене и Индији.

Међутим, из компаније Фајзер-БиоНТех, кажу да су видјели “охрабрујуће податке” како њихова трећа доза, опћенито, пружа учинковитију заштиту од КОВИД-а када се примијени у року од шест мјесеци након друге дозе.

Компанија Фајзер је у четвртак саопштила како раде на развоју вакцине која би циљала Делта варијанту, у случају да је потребна, те да клиничка испитивања започињу у августу.

Поједини индустријски стручњаци упозорили су да би профит могао бити мотивирајући фактор за компаније које желе да ФДА одобри нове вакцине.

Међутим, Фајзер је указао на ситуацију у Израелу, наводећи да је у тој земљи процес вакцинације започео раније и био је учинковитији него у многим другим земљама. Седам мјесеци касније, чини се да дјелотворност вакцине јењава ширењем Делта варијанте. У међувремену израелска влада поново је увела обавезно ношење маске на затвореном.

У САД-у проблем представља неодлучност око вакцинисања у комбинацији с Делта варијантом, која може бити преносивија и опаснија, те је постала је доминантни сој у земљи.