За Босну и Херцеговину се плашим, јер још увијек не видим довољно политичке воље и сарадње на локалној бази. Још увијек можемо осјетити парцијалне интересе политичких елита, каже за Радио Слободна Европа (РСЕ) Тања Фајон, европска парламентарка.

Тренутно је предсједавајућа Одбора Европског парламента за Србију, те је посредница у дијалогу између власти и опозиције у тој земљи.

Од 2009. године бави се питањем Западног Балкана, најприје као чланица Делегације за односе са Албанијом, Босном и Херцеговином, Србијом, Црном Гором и Косовом.

Према њеним ријечима, Босна и Херцеговина има значајну улогу у региону због свог јединственог географског положаја, јер се налази на вањског граници са Европском унијом.

Наглашава како би они који чине власт у Босни и Херцеговини требали имати заједнички циљ, а то је приступ Европској унији.

На упит хоће ли доласком Џоа Бajдена на мјесто предсједника САД доћи до заједничког курса ЕУ и САД према БиХ, Фајон је казала да је Бajден човјек који добро познаје нашу регију, посебно Босну и Херцеговину, те да због тога мисли да је то већ велики напредак за сарадњу.

“Унија и Америка, као и многобројне међународне институције, морају повећати међусобну сурадњу, узети у контект локалне актере из оригиналних подручја. Заједнички курс би свакако требао постојати у смислу подржавања и помоћи постконфликтне обнове и институционалних реформи, особито у подручју правосуђа, владавине права и, наравно, побољшању социо-економских стандарда”, казала је Фајон за РСЕ.